KOULURUOKA JA ERITYISRUOKAVALIOT
Kärkölän Yhtenäiskoulussa tarjotaan hyvää, monipuolista, maistuvaa ja ravitsemussuositusten mukaista ruokaa. Ruoka tukee lasten ja nuorten jaksamista, kasvua ja painon tervettä kehitystä.
Päivittäin on tarjolla vapaasti otettavissa myös kasvisvaihtoehto.
Koululounaalla tarjotaan pääruoan lisäksi salaattia/vihannes/hedelmä, leipää, levitettä ja maitoa/piimää.
Erityisruokavalioista ilmoittaminen - Kärkölä (karkola.fi)
Erityisruokavaliolomakkeen voi tulostaa tai voi pyytää opettajalta, keittiöstä tai terveydenhoitajalta.
Etenkin nuorempien oppilaiden kohdalla vanhempien olisi tärkeää informoida myös luokanopettajaa erityisruokavaliosta.
Kouluruokailussa huomioidaan sairauden vaatimat erityisruokavaliot, vaikeiden ruoka-allergioiden vaatimat ruokavaliot ja uskonnollisten tai eettisten ruokarajoitusten mukaiset ruokavaliot (huom. tapauskohtaisesti sovitaan, millainen ruokavalio päiväkodissa tai kouluruokailussa on mahdollista toteuttaa)
Pysyvät erityisruokavaliot
Pysyvistä erityisruokavalioista toimitetaan TODISTUKSET kertaalleen terveydenhoitajan kautta keittiöön. Päivähoitoa varten laadittu todistus uusitaan kouluruokailua varten.
Vaikeat ruoka-allergiat
ALLERGIARUOKAVALIOT ( vakavat/ voimakkaat oireet) Vanhemmat testaavat kotona ruoka-aineita lääkärin ohjeiden mukaisesti ja vanhempien vastuulla on ilmoittaa, kun ruoka-aine ei enää aiheuta oireita ja se voidaan lisätä lapsen ruokavalioon. Uusi todistus laaditaan tarvittaessa kesken vuotta, jos vanhemmat ilmoittavat muutoksista ruokavaliossa.
Lievistä allergiaa aiheuttavista ruoka-aineista ei laadita välttötodistusta
Kansallisen allergiaohjelman mukaisesti lievää oireilua, kuten ohimenevää suun kutinaa tai kirvelyä tai ihon punoitusta aiheuttavia ruoka-aineita ei tarvitse välttää.
Jos Lapsi ei ole koulussa kahteen viikkoon syönyt hänelle toimitettua/valmistettua ruoka-annosta
Terveydenhoitaja tai keittiön esimies ottaa yhteyttä kotiin ja tarkistaa voidaanko erityisruokavalio purkaa. Useamman päivän poissaolosta tulisi aina ilmoittaa koulun keittiöön, jottei erityisruokaa valmisteta turhaan.
Terveydenhoitaja antaa tarvittaessa väliaikaisen todistuksen
Kun lapsella kokeillaan diagnoosiin pääsemiseksi esim. maidotonta ruokavaliota kaksi viikkoa. Yleensä tällöin tulee olla myös lääkärikontakti tai muu terveydenhuollon kontakti
Uskonnolliset tai eettiset ruokarajoitukset pyritään ottamaan huomioon
Vanhemmat ilmoittavat samalla lomakkeella keittiöön kasvisruokavaliosta tai uskonnollisista syistä vältettävistä ruoka-aineista ja tapauskohtaisesti sovitaan, millainen ruokavalio päiväkodissa tai kouluruokailussa on mahdollista toteuttaa. Kouluissa tarjottava kasvisruoka sisältää maitoa ja kananmunaa. Tällöin ei vaadita terveydenhoitajan vahvistusta/ allekirjoitusta.