Vuokkoharjun koulun sisäilma-asiaa koskeva tiedote 17.04.2014

Vuokkoharjun koulun sisäilma-asiaa koskeva tiedote

Vastaanottajat:  
Lähettäjä: Käkönen Petri (PK)
Lähetetty: 17.4.2014 klo 21:32

TIEDOTE VUOKKOHARJUN KOULUN OPPILAILLE JA HUOLTAJILLE

 

Teknisentoimen tiedote

Vuokkoharjun koulun luokkasiiven sisäilmaongelmia on selvitetty vuodesta 2012 lähtien Polygon Oy:n toimesta sekä tiloja on tarkastettu myös koulutetun homekoiran kanssa, koska yksittäiset henkilöt ovat esittäneet epäilyjä silmä- ja ylähengitystieoireidensa yhteydestä koulun mahdollisiin sisäilmaongelmiin. Tutkimustulosten perusteella luokkasiiven lattiapinnoitteena oleva matto on todennettu VOC-yhdistepäästöjen aiheuttajaksi ja matot on vaihdettu luokkatiloihin.

Ongelmat eivät kuitenkaan poistuneet ja hiihtolomalla 28.2 otettiin 9 ilmanäytettä eri luokista. Kahdessa näytteessä oli raja-arvot ylittävä määrä Aktinomykeetti -bakteeria, mutta ei homeita tai muita epäpuhtauksia. Hiihtolomalla on myös tarkistettu mahdolliset vesivuotokohdat (esimerkiksi kiinteiden kaappien vesi- ja viemärikytkennät) sekä tasapainotettu ja mitattu kaikkien luokkien ilmanvaihto. Luokkatiloista poistettiin myös vanhaa opetusmateriaalia ja kiintokaappeja, joiden epäiltiin osaltaan aiheuttavan em. oireilua.

Sosiaali- ja terveysministeriö on antanut sisäilman eri haitta-aineille pitoisuusarvot, joita ei tule ylittää. Aktinomykeettien osalta se on 10pmy/m3. Otetuissa näytteissä Luokka Hartikaisen (4B) osalta arvo oli 43 pmy/m3 ja Luokka Mäkisen (2B) osalta 13 pmy/m3.

Tutkimustulosten valmistuttua opetushenkilöstölle järjestettiin tiedotustilaisuus perjantaina 04.04. Samana päivänä tiedotettiin kohderyhmien (2B ja 4B) huoltajia. Varotoimena Hollola-Kärkölä sisäilmatyöryhmä suositti, että opetus siirrytään em. tilojen osalta väistötiloihin. 4B-luokan opetus siirrettiin liikuntasaliin maanantaista 7.4 alkaen ja 2B-luokan osalta 16.4. Opetus näissä tiloissa jatkuu kunnes luokat on korjattu ja hyväksytty käyttöönotettaviksi.

Jatkotoimenpiteenä tilojen kosteusvauriot kartoitetaan ja korjataan. Tilat arvioidaan ennen niiden käyttöönottoa sisäilmatyöryhmän toimesta ja tarkistetaan vielä homekoiran avulla. Luokkiin siirrettävä opetusmateriaali desinfioidaan otsonointikontissa ennen käyttöä.

 

Sisäilmatyöryhmän mielestä Aktinomykeetti voi aiheuttaa hengitysteissä terveydellisiä oireita, mutta ei esimerkiksi siirry vaatteissa kotiin.

 

Mahdollisten terveydellisten oireiden osalta tulee ottaa yhteyttä kouluterveydenhoitajaan. Korjaustoimien osalta tiedusteluihin vastaa kunnaninsinööri. Opetusjärjestelyistä lisätietoa antaa rehtori.

 

Pertti Sallila, kunnaninsinööri, 040-3086225, [email protected]

Silja Raaska–Kuhna, kouluterveydenhoitaja, 044-7802503, [email protected]

Mira Ikonen, terveystarkastaja, 044-4406553, [email protected]

Petri Käkönen, rehtori, 044-7801712